Struer Fri Fag- og Højskole: ”Stuer Højskole Leaves no one behind”

Struer Fri fag – og Højskole vil, gennem bredt lokalt samarbejde skabe engagement og samarbejde om bæredygtighedsspørgsmål i Struer.

Formål

Det primære formål er at fremme lysten, evnen og viljen til en mere bæredygtig livsstil, blandt Struer lokalbefolkning. Det sekundære formål er at, bringe bæredygtighedsinteresserede aktører sammen i nye samarbejder. Disse samarbejder skal sammen med Struer Højskole skabe aktiv deltagelse, oplevelser og viden indenfor bæredygtighed.

Projektbeskrivelse

Projektets aktiviteter:

Uge 40:

Den 01/10: Jesper Theilgaard holder foredrag om vejrets kulturhistorie. Han fortæller om bæredygtighed og vejrets udvikling, med en indgangsvinkel i de danske sange, digte og malerier. Det bliver en blanding af fællessang fra højskolesangbogen og fortællinger om vejrets udvikling gennem tiden. Målet med foredraget er at, vi ved at blande fællessang og klimadebat, kan ramme og oplyse en målgruppe, som normalt ikke vil deltage i klimadebatten. Omvendt er målet også at ramme dem som normalt ikke vil have deltaget i fællessang, men finder klimadebatten interessant.

02/10: Handelsstandsforeningen opstarter deres beæredygtighedsfokus, med en Open by Night med temaet: Danmark for målene.

Uge 41:

06/10: Vi inviterer Struer lokalbefolkning ind i vores kreative værksted. Temaet for aften bliver ”Lad os spilde tiden sammen” og konceptet er at vi skal eksperimentere og inspirere hinanden. Vi dækker op til nogle forskellige temaer; f.eks. porcelæn, tekstiler og bøger, hvorefter vi sammen giver ting, som alligevel vil være blevet smidt ud, et nyt liv. Vi opfordrer deltagerne til selv at medbringe en ting, men kommer man tomhændet, er man selvfølgelig også velkommen.
Målet er at inspirere folk til at genbruge deres ting i stedet for at købe nyt og at vise at én ting, som kan have mistet værdien hos dig, kan skabe stor glæde hos en anden.

Uge 42:

14/10: Temadag i bæredygtighedens tegn i Struer by. Højskolen har i samarbejde med Struer Kommune sat en række aktiviteter på programmet, som skal oplyse og skabe grundlag for handling og engagement. Dagen står på (1) børneaktiviteter om genanvendelse, (2) et æblemosteri, hvor man kan få lavet sine nedfaldene æbler om til æblemost, (3) et folkekøkken lavet på madspildsvarer, (4) en byttehandel på biblioteket, hvor man kan bytte legetøj, bøger, tøj og meget mere, (5) information om naturlivet, (6) musik og (7) informationer om, hvad man som privatperson, får ud af at tænke bæredygtigt i hverdagen.

Målet med dagen er at inspirere og vise, især børnefamilier, hvor håndgribeligt bæredygtighed kan være i hverdagen. Dagens sekundære mål er at skabe fællesskab blandt byens befolkning.

Uge 43:

22/10: Selina Juul holder foredrag om hvordan man mindsker madspild og får flere penge, mere fritid og samtidig bidrager til et bedre miljø. Målet med foredraget er at få flere til at se værdien i at tænke over sit madforbrug.

Uge 44:

Vi inviterer Struer lokalbefolkning ind i madværkstedet og sætter fokus på klimavenlig mad. Det bliver en hands on workshop, hvor vi giver inspiration til hvordan man laver nem, sund og lækker klimabevist mad. Målet er at få involveret den befolkningsgruppe som er pragmatikere, og som ikke kommer til foredrag, fordi de hellere vil have konkrete redskaber.

Formidling

Udover evalueringsrapporten til FFD, vil vi dokumentere at arrangementerne er blevet gennemført med billeder og filmklip. Vi vil yderligere dokumentere projektets resultater ved at lave små interviews med gæsterne.

Bevilliget beløb: 97.355 kr.

Kontakt: Marianne Hansen  Marianne@struerhojskole.dk

Læs evalueringen her