Betalingslov

Betalingsloven betyder, at kommunerne skal betale for tilskud, som højskolen ville have fået fra staten.
Der er dog undtagelser, for blandt andet flygtninge under integrationsprogrammet og modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp, der på egen hånd opsøger et højskoleophold.

Vejledning for kommuner 

Betalingsloven har hjemmel i Bekendtgørelse af lov om betaling for visse uddannelsesaktiviteter i forbindelse med lov om aktiv beskæftigelsesindsats m.m..

Der kan læses mere om betalingsloven på Undervisningsministeriets hjemmeside

Følgende er omfattet af betalingsloven

Betalingsloven betyder, at kommunerne skal betale for:

  • Personer, som modtager dagpenge efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. § 6, nr. 1 i LAB-loven (lov om en aktiv beskæftigelsesindsats)
  • Jobparate personer, som er fyldt 30 år, og jobparate personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse, som modtager kontanthjælp eller overgangsydelse efter lov om aktiv socialpolitik, og som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, jf. § 6, nr. 2 i LAB-loven
  • Aktivitetsparate personer, som er fyldt 30 år, og aktivitetsparate personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse, som modtager kontanthjælp eller overgangsydelse efter lov om aktiv socialpolitik, og som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, jf. § 6, nr. 3 i LAB-loven.
  • Uddannelsesparate personer under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, som modtager uddannelseshjælp eller overgangsydelse efter lov om aktiv socialpolitik, og som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, jf. § 6, nr. 4 i LAB-loven
  • Aktivitetsparate personer under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, som modtager uddannelseshjælp eller overgangsydelse efter lov om aktiv socialpolitik, og som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, jf. § 6, nr. 5 i LAB-loven
  • Personer, der modtager sygedagpenge efter lov om sygedagpenge, jf. § 6, nr. 6 i LAB-loven. 
  • Personer i jobafklaringsforløb efter kapitel 18, jf. § 6, nr. 7 i LAB-loven. 
  • Personer i ressourceforløb efter kapitel 19, jf. § 6, nr. 8 i LAB-loven
  • Personer, der er visiteret til fleksjob eller er visiteret til tilbud om støtte i form af tilskud til selvstændig virksomhed på grund af en varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne efter kapitel 20, bortset fra fleksjobvisiterede omfattet af nr. 10, jf. § 6, nr. 9 i LAB-loven.
  • Personer i revalideringsforløb efter kapitel 21 bortset fra personer i forrevalidering omfattet af nr. 6, jf. § 6, nr. 10 i LAB-loven. 

Find skema for rekvirenttyper skema for rekvirenttyper

Betalingsloven betyder dermed, at kommunerne skal betale for tilskud, som højskolen ville have fået fra staten, hvis personen ikke havde været omfattet af betalingsloven.

FFD's brev til højskolerne om vejledning om betalingslov mv.
 

Hvad er betalingsloven?

Betalingsloven betyder, at kommunerne skal betale for tilskud, som højskolen ville have fået fra staten, hvis personen ikke havde været omfattet af betalingsloven. Betalingsloven omfatter langt de fleste ordninger for elever på offentlig forsørgelse. 

Særligt for modtagere af uddannelseshjælp, kontanthjælp og integrationsydelse der på egen hånd deltager i et højskoleophold

Hvis modtagere af integrationsydelse, uddannelseshjælp og kontanthjælp på egen hånd deltager i et højskoleophold, når det hverken er afgivet som tilbud eller godkendt af kommunen, skal betalingen ikke afholdes af kommunen, men af eleven selv.

Læs mere om højskole på egen hånd

Jakob Hvenegaard
Specialkonsulent
Rådgivning

Intensive læringsforløb, særlige målgrupper og unge uden ungdomsuddannelse.