Pressemeddelelse

Nu indvies den østjyske højskolerute

Publiceret 23-03-2023

14 østjyske højskoler har sammen skabt en vandrerute med fokus på fortælling, sang og refleksion. Den 1. april er der officiel åbning af Højskoleruten.

Idéen til Højskoleruten opstod hos Idrætshøjskolen Aarhus under coronanedlukningen i 2021, hvor danskerne for alvor fik behov for at komme ud i naturen. Nu er 14 østjyske højskoler med i projektet. Foto: Højskoleruten

AF Mette Skov Hansen

Var det noget med at vandre fra højskole til højskole i Østjylland?

Måske lyder dette som et lidt for optimistisk mål at sætte sig for weekenden, men ikke desto mindre er det nu muligt at bevæge sig ad vandreruter mellem de 14 østjyske højskoler.

Og ikke nok med det: På ruterne vil man undervejs kunne støde på små film og lære om lokale landemærker, synge en sang eller få ideer til refleksion.

Det store net af i alt 29 vandreruter har fået navnet Højskoleruten, og lørdag den 1. april afholdes den officielle åbning af den på flere højskoler. På Idrætshøjskolen i Aarhus vil den tidligere minister Bertel Haarder blandt andet holde tale, hvilket bliver streamet og vist på andre højskoler.

Coronaprojekt blev bredt ud

Idéen til Højskoleruten opstod hos Idrætshøjskolen Aarhus under coronanedlukningen i 2021, hvor danskerne for alvor fik behov for at komme ud i naturen.

Højskolens ønske var at skabe nye vandre-, løbe- og cykelruter, der forbinder højskolerne, og at indlægge spots på ruterne med forskellige naturoplevelser, idrætslege, højskoleprægede videofortælinger eller refleksionsspørgsmål, der underbygger stemningen på stedet.

På den måde er ruterne med til at fremme lysten til at bevæge sig, samtidig med at de formidler lokalområderne og højskolernes historier og gør højskoletanken mere tilgængelig for alle.

Udover de lange ture mellem højskolerne er der også sløjferuter, som starter og slutter ved hver skole.

Andre højskoler følger trop

Ambitionen fra Idrætshøjskolen Aarhus er, at mange flere af landets folkehøjskoler på sigt skal være med i ruten. Og flere er har også allerede meldt sig på banen.

Sidste år i marts indviede Livsstilshøjskolen Gudum, som nu er lukket, og Struer Højskole i Vestjylland for eksempel en vandrerute, og de var dermed de første vestjyske skoler til at tilslutte sig det store projekt.

Også Sønderjylland og Slesvig er repræsenteret i projektet.

Højskoleruten

Er et net af vandre-, løbe- cykelruter mellem de danske højskoler, der undervejs vil være fyldt med interaktive spots om blandt andet højskoleliv, refleksion og sang.

Der er  både lavet en hjemmeside og en app for Højskoleruten med indhold og oplevelser for alle, der elsker at vandre i den danske natur og i det danske landskab. App’en ”Højskoleruten” kan downloades, der hvor man normalt henter sine apps.

Læs mere om Højskoleruten her.

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes

Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent
Kommunikation

Presseansvarlig