Konference for højskolelærere: Bevægelsen er i jeres hænder

Publiceret 23-11-2021

Over 70 højskolelærere var samlet, da Højskolernes Lærerkonference blev afholdt i sidste uge på Idrætshøjskolen Bosei. Her fik deltagerne mulighed for at drøfte deres rolle og rettigheder, og de modtog derudover en lille opsang fra en kendt radiovært.

Der var både debat, inspirationsværksteder og fællessang på programmet, da Lærerkonferencen blev afholdt den 18.-19. november.

Af Mette Skov Hansen

I slutningen af sidste uge måtte flere højskoleelever tage til takke med undervisning fra deres forstandere og viceforstandere. Deres lærere havde nemlig taget plads på elevrækkerne på Idrætshøjskolen Bosei, hvor Højskolernes Lærerkonference blev afholdt.

Ifølge nogle af de godt 70 deltagere på Lærerkonferencen føltes det også lidt som selv at være på højskole, og i pauserne blev der joket med at skippe dagens oplæg og i stedet smugle øl med ned på værelserne.

Det helt specielle ved vores skoleform er, at den altid er i hænderne på dem, der er her lige nu. Sådan er det, og sådan vil det altid være. Derfor er det vigtigt, at I, der er her og forvalter friheden, snakker sammen, så det hele vokser rigtigt, og så vi kan inspirere hinanden og snakke om det, der er bøvlet.

Lisbeth Trinskjær, formand for FFD 

Når det kom til stykket, var der dog ikke nogen, der virkede interesserede i at gå glip af de planlagte inspirationsværksteder, debatter eller muligheden for at blive inspireret af forskellige oplægsholdere og hinanden.

Udvekslingen af erfaringer og meninger var også et vigtigt mål med dagene, lød det fra formanden for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær, der blandt andet fik ordet under konferencen.

”Det helt specielle ved vores skoleform er, at den altid er i hænderne på dem, der er her lige nu. Sådan er det, og sådan vil det altid være. Derfor er det vigtigt, at I, der er her og forvalter friheden, snakker sammen, så det hele vokser rigtigt, og så vi kan inspirere hinanden og snakke om det, der er bøvlet,” sagde hun.

Opsang imod farlige fællesskaber

Lærerne skulle dog ikke kun snakke med hinanden. På konferencens første dag fik de i stedet mulighed for at høre forfatter, dramatiker og radiovært Hassan Preisler i et debatinterview med Højskolebladets redaktør, Sofie Buch Hoyer.

I samtalen fik han blandt andet givet deltagerne en lille opsang om, hvor farlige kollektiver kunne være. Højskolerne skal ifølge ham passe på ikke kun at dyrke fællesskaber for folk med de samme holdninger, sagde han og fortalte om en workshop, han for nyligt havde holdt på en højskole.

Det kan godt være, I alle sidder her og mener, I har tilsluttet jer en inklusionsteori. Men alle er hvide, stemmer SF og spiser økologi.

Hassan Preisler, forfatter og radiovært

”Der talte man om mangfoldighed, inklusion og tolerance i ét væk, men når jeg kiggede rundt, lignede alle hinanden. De havde samme holdninger og var fra samme sociale klasse. Jeg savner stadig nogen på højskolerne, der åbenlyst siger, at de stemmer på Ny Borgerlige eller Dansk Folkeparti. Det kan godt være, I alle sidder her og mener, I har tilsluttet jer en inklusionsteori. Men alle er hvide, stemmer SF og spiser økologi,” sagde han.

Mens nogle af deltagerne efterfølgende udfordrede Hassan Preislers pointer, var mange begejstrede for oplægget. Da det var slut, var højskolelærer Mette Højlund fra Nordfyns Højskole blandt andet henne og takke ham for ”at ruske op i højskolen”.

Man kan let blive låst af mønstrene på ens egen skole, så det er rart at finde ud af, hvordan andre forvalter arbejdet.

Mette Højlund, Nordfyns Højskole

”Jeg synes, det var ufattelig dejligt, for højskolerne er en selvfed størrelse af mange gode grunde. Det kan både være godt og skidt, men det er under alle omstændigheder vigtigt, at vi har øje for det. Så jeg er taknemmelig for, at han kunne sætte spørgsmålstegn ved os,” sagde Mette Højlund, som har været med på Lærerkonferencen flere gange i løbet af sine godt 20 år i højskoleverdenen:

”Jeg synes, det er utrolig godt at blive løftet ud af dagligdagen og få løftet vigtige samtaler op på de lidt højere nagler, samtidig med at der er refleksionstid, hvor man kan udveksle erfaringer med hinanden. Man kan let blive låst af mønstrene på ens egen skole, så det er rart at finde ud af, hvordan andre forvalter arbejdet. For mig er inspiration det vigtigste ved konferencen,” sagde hun.

Faglige debatter og dating

På konferencen blev deltagerne delt ud på faglige værksteder om leg og læring, bæredygtig dannelse, eksistentielle samtaler, formidling af fællessang, mangfoldighed og sexisme. Også lærernes arbejdsforhold blev drøftet i grupper, hvor bestyrelsesmedlemmer fra FFD, Lisbeth Trinskjær og Jonas Borsøe Christensen, tog imod input.

Jeg synes, det fedeste ved konferencen er, at man bliver tvunget til at møde lærere fra andre højskoler. Jeg har næsten ikke nået at få talt med mine egne kollegaer.

Line Bruun Ravn, Egå Ungdoms-Højskole

Derudover var der arrangeret festmiddag og ”faglig dating”, hvor lærere med samme arbejdsområder fik mulighed for at tale sammen.

Det sidste var Line Bruun Ravn fra Egå Ungdoms-Højskole glad for.

”Jeg synes, det fedeste ved konferencen er, at man bliver tvunget til at møde lærere fra andre højskoler. Jeg har næsten ikke nået at få talt med mine egne kollegaer,” sagde Line Bruun Ravn, som dog godt kunne savne lidt mere luft i programmet.

I alt var der ni lærere afsted fra Egå Ungdoms-Højskole, heriblandt også Kristian Bang, som var med for første gang. Han var også glad for det sociale.

Man finder hurtigt ud af, at alle de andre er mega søde, og at vi højskolefolk er i samme båd

Kristian Bang, Egå Ungdoms-Højskole

”Jeg er ret introvert af natur, men jeg synes, FFD har været gode til at bryde isen mellem os. Man finder hurtigt ud af, at alle de andre er mega søde, og at vi højskolefolk er i samme båd,” sagde han. 

Nye lærere turde dele svære tanker

Kristian Bang var langt fra den eneste nye lærer, der deltog på mødet. Onsdag samledes 25 nye lærere for at blive introduceret til livet som højskolelærer, til skoleformen og til Folkehøjskolernes Forening. Blandt dem var Liv Jensen fra Gerlev Idrætshøjskole.

Jeg synes, det har været mind-blowingly awesome at være med på konferencen. Det var, hvad jeg håbede – og jeg havde høje forventninger

Liv Jensen, Gerlev Idrætshøjskole

”Der blev skabt et rum, da vi nye lærere var samlet, hvor man turde dele alle de tanker, der ellers kan være svære at dele. Det var fantastisk at høre folk tale uden filter, og jeg følte mig meget tryg. Jeg synes, det har været mind-blowingly awesome at være med på konferencen. Det var, hvad jeg håbede – og jeg havde høje forventninger," siger hun.

Også Emil Hageman Christensen, der er lærer på Løgumkloster Højskole, var med for første gang. Han var glad for meget konkret at opleve "højskolebevægelsens vingesus og det store værdibaserede arbejdsfællesskab, man som lillebitte højskolelærer til dagligt er en del af".

"At møde ens kollegaer fra rundt omkring i landet er også virkelig meningsfuldt, både socialt og fagligt. Og at møde FFD-medarbejdere i alle mulige størrelser og skikkelser giver én en tro på, at man er led i en større organiseret helhed, der søger at holde politiske og praktiske muligheder åbne for selve kerneopgaven, højskolens hovedsigte," sagde han.

På mødet blev Højskolepædagogisk Pris givet til to lærere. Læs om overrækkelsen og de to modtagere her.

Om konferencen

  • Lærerkonferencen er en tilbagevendende begivenhed og et frit mødested for landets højskolelærere, hvor man har mulighed for at tale med hinanden og dele erfaringer om livet som højskolelærer. 
  • På konferencen, som arrangeres af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, kan lærerne få inspiration til egen undervisning, danne faglige netværk og få et udvidet kendskab til højskolebevægelsen. 
  • Konferencen fandt i år sted den 18. til 19. november på Idrætshøjskolen Bosei.
  • På konferencen i år var der blandt andet forskellige inspirationsværksteder, debatter, uddeling af Højskolepædagogisk Pris, koncert med Alberte Vinding og Andreas Fuglebæk samt fest og dans.