Formænd for de frie skoler: Der er et problem med den offentlige samtale

Publiceret 31-10-2019

Politikerne er trætte af journalister, der kræver ja/nej-svar og journalisterne er trætte af politikere, der taler udenom og bruger Facebook som kanal til at dele deres synspunkter. De unge har for længst slukket for de politiske skænderier og tilbage står vi med spørgsmålet: Hvordan står det til med den offentlige samtale? Frirummet kaldte til Fællesdag for at slå hul på problemet.

Foto: Jonas Ahm

Demokratiet er ikke i krise - men tæt på

"Demokratiet er ikke i krise, men det er udfordret. Der bliver færre - ikke flere - demokratier i verden, og der skal gøres noget nu", sagde formand for Demokratikommisionen, Lisbeth Knudsen, da hun indviede salen i kommisionens arbejde med at undersøge demokratiets tilstand. Undersøgelser viser, at hver fjerde dansker ønsker mere demokrati i Danmark, og 62% af danske politikere mener, at der skal afsættes flere ressourcer til at styrke demokratiet.

For andet år i træk afholdte Frirummet en fællesdag for journalister, folkevalgte, civile organisationer, meningsdannere, højskoleelever samt Frirummets egne debatpiloter. Et format, der nu er en tradition og en anledning til at diskutere demokratiets tilstand og dele tanker om, hvordan vi bedst styrker den offentlige samtale og bliver klogere sammen.

Lisbeth Knudsen pegede på den digitale debatkultur som et af de store problemer, og det vakte genklang i salen, hvor deltagerne kunne nikke genkendende til det kontroltab, der ofte opstår, når fake news, personsager og kommentarfelter løber løbsk på sociale medier. 

Foto: Jonas Ahm

Den offentlige samtale har det ikke for godt

Vi synes, at både politikere og journalister er bedre end deres rygte, men der er et problem med den offentlige samtale.

Lisbeth Trinskjær

Direktør for Efterskoleforeningen Bjarne Lundager Jensen, og formændene for henholdsvis Højskolerne og Friskolerne Lisbeth Trinskjær og Peter Bendix fik lov at byde salen velkommen og præsentere den dagsorden, Frirummet arbejder for at sætte på vegne af befolkningen, vores fælles demokrati og i særdeleshed den unge generation, som skal bære demokratiet videre:

"Vi synes, at både politikere og journalister er bedre end deres rygte, men der er et problem med den offentlige samtale. Den dynamik, der opstår mellem medier og politikere efterlader ringe plads til tvivl og nuancer, som ellers er en vigtig del af vores demokrati. Den offentlige debat er vores alle sammens anliggende, og vi skal alle være med til at finde løsninger. Som frie skoleformer har vi en helt særlig frihed og dermed et helt særligt ansvar. Vi vil bidrage til, at unge vil demokratiet, og det er blandt andet derfor, vi skabte Frirummet." 

Fællesdagens knap 140 deltagere var fordelt ved borde á 10 personer, som i løbet af dagen fik mulighed for at diskutere, hvordan vi styrker den offentlige samtale fremadrettet. Hvert bord fik udnævnt en bordformand, som fik til opgave at præsentere de vigtigste pointer fra samtalerne. Bordformændene var politisk analytiker Jens Ringberg, Ole Birk Olesen (LA), Anders Bæksgaard (Politiken), Sofie Carsten Nielsen (B), Rosa Lund (Ø), Morten Messerschmidt (O), Jeppe Bruus (A), Peter Skaarup (O) og Jacob Kwon (TV 2 Nyhederne).

"Vi skal turde vise og skabe plads til refleksion og tvivl," lød én af de fælles konklusioner fra bord-workshoppen. "Mere deadline - mindre debatten", sagde Jeppe Bruus (A) og sendte dagens moderator Clement Kjersgaard et skævt smil. 

"Jeg vil gerne bringe tvivlen i spil på min Facebookside, hvis I andre er klar til at bakke mig op, når nogen skriver i Caps Lock, at de vil slå mig ihjel," sagde Rosa Lund henvendt til salen og adresserede igen problematikken omkring den kontante afregning, politikere oplever, hvis de formaster sig til at ytre tvivl eller ændre mening på sociale medier.

Meget tyder på, at tillidsrelationen mellem medier og politikere, politikere og borgere, og borgere og medier er sårbar og trænger til et eftersyn i demokratiets tjeneste. En opgave, som de fremmødte til Frirummets Fællesdag synes indstilliet på at løfte, hvis alle parter kvitterer med at give tvivlen plads til at råde.

Men om journalister kan holde sig fra at hænge de folkevalgte ud som løftebrydere umiddelbart efter et overstået valg, og om politikere indvilliger i at tage diskussionen om politisk indhold gennem de etablerede medier frem for på egne platforme, er en spændende føljeton.

Af samme grund har Frirummet og deres deres debatpiloter fortsat en opgave i at insistere på en ny debatform, der rent faktisk kan gøre os klogere.

Læs mere om Frirummet


Foto: Jonas Ahm