Højskoler vil tiltrække naturfaglige elever

Publiceret 08-05-2018
Pædagogik og udvikling

Vi har hørt det mange gange før: Unge vælger naturvidenskab fra. Men kurven er ved at vende, og på højskolerne er man klar til at skrive et nyt kapitel om, hvad naturfag kan være - og indebære. Uden pensum og karakterer.


Tiden efterlyser naturfagligt interesserede unge

Arbejdsmarkedet hungrer efter ingeniører, og manglen på naturvidenskabelige studerende har længe været et uomgængeligt punkt på den uddannelsespolitiske dagsorden. 

"Ifølge en ny prognose vil det danske arbejdsmarked om syv år mangle 10.000 personer med uddannelse indenfor teknologi, naturvidenskab og it," skrev DTU i starten af 2018. En frygt, som Regeringen deler:

"Vi kommer simpelthen til at mangle ingeniører, biokemikere og datamatikere - måske endda et par astronauter - og vi kommer til at mangle det big time. Det er vi nødt til at gøre noget ved nu", sagde Lars Løkke Rasmussen til DR i marts. Og udmeldingen kom med en pose penge, da Regeringen i samme ombæring afsatte 180 millioner kroner til at nå i mål med at få flere unge til at vælge naturvidenskabelige uddannelser i perioden 2018-2024.

Og noget tyder på, at de unge lytter til universiteternes og politikernes nødråb, viser en ny rapport fra Danske Universiteter. 

De seneste ti år er antallet af studerende, der vil læse et naturvidenskabeligt fag steget fra 28.127 til 44.446 på landsplan. Omvendt ser det ud fra Humaniora-området, hvor antallet af studerende til sammenligning er raslet fra 39.889 til 24.758, skriver DR.