Joan fandt faglig fordybelse på en markedsplads i Mexico

Publiceret 23-01-2018
Højskolenyt

På Brenderup Højskole er kurveflet et håndværk, eleverne er nysgerrige efter at lære fra bunden - i Mexico fletter kvinderne for at forsørge deres familier.
Joan Sørensen bruger erfaringerne fra sin orlovsrejse til at indvie eleverne i nye teknikker, materialer og kulturen bag det ældgamle håndværk.


Joan tog orlov for at få tid til at fordybe sig og udvikle sit fag - her er hendes historie

Kontrasterne var ikke til at overse, da Joan Sørensen fra Brenderup Højskole rejste til Oaxaca-regionen i Mexico for at fordybe sig i sit fag og et af verdens ældste håndværk. 

På markedspladsen i en lille mexicansk landsby blev hun en del af gadebilledet, mens hun lod sig undervise i kurveflet af en lokal kvinde, som en tidligere international elev fra Brenderup Højskole havde sat hende i kontakt med.

Kvinden hed Benita og blev Joans vindue til at opleve, hvordan kurvemageri er en levevej for rigtig mange af områdets oprindelige og fattigste folk.

De sproglige barrierer betød, at de to kvinder kun kunne kommunikere med fakter og mimik, men de mange timer side om side med flet mellem fingrene, var nok til udveksle teknikker og en fælles forståelsesramme.

Rum til fordybelse

Joan er uddannet inden for den frie læreskole og har været friskolelærer i mange år, før hun startede med at undervise på Brenderup Højskole tilbage i 2006. Hun har arbejdet med pil i 30 år og underviser nu i kurveflet som værkstedsfag på højskolen. Hun elsker arbejdet med de unge, men sidste år fik hun brug for at trække håndbremsen og gå i dybden:

Det kan være svært at få tid til fordybelse i det daglige som højskolelærer og skabe rum til at udvikle nogle nye produkter, man kan præsentere i sit fag.

Joan Sørensen, højskolelærer

At orlovet bragte Joan helt til Mexico skyldes ikke alene deres tradition for kurveflet men også, at hun havde behov for at lære på en anden måde:

Jeg kunne også have taget en efteruddannelse, men jeg ville ud og bruge mig selv på en anden måde og arbejde videre med et håndværk. Det har været utroligt givende.

Joan Sørensen, højskolelærer