Højskolerne på Folkemødet

Folkemødet 2021 bliver både demokrati under åben himmel - og online. FFD tilmelder sig nogle debatter i Allinge, og opfordrer ellers højskoler til at være med omkring Folkehøringer til april. Desuden sætter vi hjul på Højskolernes Folkemøde og kører til tre forskellige byer.

Desværre ingen folkekøkken eller ungecamp i 2021

Det giver ikke mening, at højskolerne deltager i 2021 med et stort anlagt program i eget telt og folkekøkken. FFD skalerer ned i stil med Folkemødet, og planlægger kun at deltage i nogle debatter i Allinge. Det betyder, at der i 2021 heller ikke bliver en koordineret indsats i forhold til at få unge med til Folkemødet, da der ikke vil blive etableret en ungecamp.

Sådan kan din højskole medvirke i Folkemødet digitalt eller med en debat i Allinge

Alle kan tilmelde sig på Folkemødets side, hvis man vil medvirke. Men det bliver ikke en koordineret indsats i 2021 fra FFD’s side. 

Folkehøringer

Folkehøringerne finder sted i slutningen af april på 5 virtuelle regionale møder. Resultaterne af folkehøringen bliver en del af Folkemødets hovedsceneprogram, som kulminerer lørdag aften på Folkemødet i uge 24 på Bornholm.

På Folkehøringerne vil borgere på tværs af alder, køn, etnicitet og interesser sammen udvikle ideer til, hvordan borgere, foreninger og politikere kan skabe flere nye forbindelser mellem mennesker med forskellige meninger.

De bedste ideer præsenteres på Folkemødet, men tanken er også, at Folkemødet løbende kårer "Danmarks modigste demokrater", som er de privatpersoner, politikere, foreninger m.v. som tør afprøve nogle af ideerne i praksis.  

Folkehøringerne afholdes i samarbejde med Folkemødets partnere: Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS), Frirummet, Biblioteksforeningen og Højskolerne.

Sådan kan din højskole medvirke i Folkehøringerne

Alle vil kunne tilmelde sig de regionale møder på Folkemødets hjemmeside
Der er ved at blive udviklet en metode for brainstormen på Folkehøringerne. FFD opfordrer interesserede højskoler i at anvende metoden på højskolen og brainstorme på ideer ift udvikling af demokratiet og samfundet. De bedste ideer filmes og sendes til Folkemødeforeningnen. Kontakt Jakob Bonde Rasmusse på jbr@ffd.dk, hvis din højskole er interesseret i at høre nærmere. 

 


Mere om Folkemødet i 2021 på Bornholm

I en hybrid mellem et skalerbart fysisk Folkemøde i Allinge og digitale events kan borgere og beslutningstagere til juni mødes til ’Ideernes Folkemøde’. 

Folkemødet 2021 bliver igen rammen om demokratisk debat mellem borgere, beslutningstagere, civilsamfund og erhvervsliv på tværs af forskellige sektorer, interesser og politiske skel. Det bliver et coronatilpasset Folkemøde, som byder på en kombination af et begrænset og skalerbart arrangement i Allinge og en digital udvidelse, der muliggør at alle kan deltage online, uanset eventuelle myndighedsrestriktioner.

Idéernes Folkemøde
Temaet for Folkemødet 2021 bliver ’Idéernes Folkemøde’, hvor der fokuseres på de bedste ideer til, hvordan vi genstarter vores samfund efter corona, forklarer direktør i Foreningen Folkemødet, Camilla Laudrup:

”Folkemødet opfordrer i år vores mange debatarrangører til at give plads til nye ideer. Vi har brug for at inspirere hinanden på tværs af sektorer, organisationer og politiske skel til at finde frem til de bedste ideer til, hvordan vi genstarter vores samfund efter coronaen. Hvordan kan inspirere hinanden og dele de bedste ideer til at genstarte vores kulturliv, åndsliv, erhvervsliv og ikke mindst vores demokratiske engagement efter et år med corona-bobler,” siger Camilla Laudrup.

Læs om Folkemødets planer her

Se Højskolernes program her 

Højskolernes Folkemøde på Hjul

Udover at være til stede i Allinge, slår vi teltpælene i tre forskellige steder i landet, når Højskolernes Folkemøde på Hjul bringer både åndelige og gastronomiske måltider ud.

På scenen kan du opleve fortællinger fra blandt andet Julie Hauge, højskolelærer og viceforstander på Gerlev Idrætshøjskole og tidligere landsholdsspiller i fodbold og Joachim Adrian, højskolelærer på Grundtvigs Højskole og tidligere pressefotograf på Politiken. 

Derudover kan du opleve alt fra debat om det danske landbrug til personlige oplæg om kunstens betydning for samfundet i dag.

Se Højskolernes program her 


Tilbageblik på Højskolernes på Folkemødet

Højskolerne har været aktive på Folkemødet i 8 år. 7 år med Højskolernes Folkekøkken, ca. 3150 højskoleelever og ca. 20 medvirkende højskoler hvert år. Vi har haft deltagere med i ca. 100 eksterne debatter. Været partner og haft program på Ungdomshøjens scene, i Folkeoplysningsteltet og på Hovedscenen med et fællessangsarrangement. Frivillige tidligere højskoleelever har været debattører, presse-/SoMe-hælpere og stagecrew. Vi har afholdt omkring 100 debatter i Højskolernes Folkekøkken, 54 morgensangsarrangementer og ca. 70 arrangementer af mere underholdende, musikalsk og festlig karakter. Der er lavet ca. 21.000 kuverter sund og bæredygtig mad siden 2013 og solgt ca. 10.000 liter øl.  

”vi som bevægelse har et stort udbytte af deltagelsen. Det er vores unge, der er de unge, man møder ved debatter og indlæg. Det er vores fester, der samler også lidt ældre unge, og morgensangen samler sangglade fra mange deltagende organisationer. Det er vores måltider, der bliver talt og tweetet om. Måske er vi også den stand der besøges af flest politikere, uden at de skal på "scenen". Statsministeren kalder folkemødet sommerhøjskole for voksne. Vi kan ikke undvære folkemødet og folkemødet kan ikke undvære os. …  
Min holdning er klar. Folkemødet er blevet etableret som stedet hvor alle sektorer og interesseorganisationer mødes og møder politikere og borgere i dette land”

(citat: Lars Sonne, forstander, Suhrs)

Tak til alle højskoler, højskoleelever, bidragsydere og samarbejdspartnere, som i alle årene har været med til at gøre Højskolerne på Folkemødet til en insitution i sig selv. Vi kommer stærk tilbage med nye planer.  

340 højskoleelever/lærere kom med FFD’s højskolebusser, og ca. 650 boede i ungdomscampen.

Billeder: https://flic.kr/s/aHsmEvBv2m  (www.flickr.com/hojskolerne)

Film: Se teaserfilm fra Folkemødet

Jakob Bonde Rasmussen
Kommunikationschef
Kommunikation

Strategi, kampagner, markedsføring, netværk, ambassadører, events og folkemøder.