Læs uddrag fra indledningen

Bogen "Højskolepædagogik - en fortælling om livsoplysning i praksis" udkom i 2015 på forlaget Klim. Her kan du læse uddrag af bogens indledning.

Se indholdsfortegnelsen

Indledning

"Hvad fanden skal jeg sige? Det var så fedt bare at være der."

I DR2-programmet Drengene fra Angoras kærligt drillende højskolesatire "Kun minderne tilbage" fra 2008 synger tre streetsmarte hjemmedrenge om det "fucking fede" ved at gå på højskole.

I sangen beretter de nostalgisk om de fire måneder på grøn fløj, om at bygge svedehytter i friluftsliv, prøve japansk keramik med en fremmed teknik, hygge max med te og kage i musiklokalet, slippe følelserne løs i drama og om at lave kylling, kartofler og ærter med resten af madholdet. Og de synger inderligt om smerten ved alt for hurtigt at nå den sidste dag, hvor der grædes snot over, at der skal siges farvel, mens de lover hinanden evigt venskab.

Der synges om de bløde værdier, om fællesskab og venskab. Drengene fremhæver de kreative og aktive fag og fede uforpligtende aktiviteter, mens højskolens mere traditionelle elementer som foredraget, morgensangen, studiekredsen glimrer ved deres fravær.