Tag ansvar

Foto: Jan Thordsen

I en tid, hvor demokratiet til stadighed bliver udfordret, er behovet for, at unge mennesker får forståelse for demokratiske værdier og processer, blevet tydeligt. Bjørn Hansen udfordrer højskolen og argumenterer til fordel for en dannelse, der kræver, at den enkelte tager sin del af ansvaret for det fælles bedste. Tag ansvar er en del af bogserien Højskolens 10 bud, som undersøger højskolens DNA i fortid og fremtid.

"Vi lever i en tid, hvor vores stærke demokrati ikke længere kan tages for givet. Politikerleden er alarmerende høj, mens unges tiltro til deres egne evner til at gøre en forskel er lav."

Bjørn Hansen, direktør i den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark.

"Højskolebevægelsen må gøre den demokratiske udfordring til sin udfordring," skriver Bjørn Hansen. I bogen Tag ansvar udfordrer Bjørn Hansen højskolen og argumenterer til fordel for en dannelse, der kræver, at den enkelte tager sin del af ansvaret for det fælles bedste, og fire fortællinger viser den demokratiske dannelse og dens dilemmaer i højskolens praksis.

Bæredygtig dannelse er træls og bøvlet

Nana Gerstrøm Alsted er viceforstander på Jyderup Højskole og medskaber af og linjefagslærer på skolens Grøn Guerilla-linje. Dyk ned i hvilke dilemmaer og udfordringer, der opstår ved demokratisk dannelse i højskolens praksis i hendes fortælling om at Bæredygtig dannelse er træls og bøvlet.

"Hvad enten det gælder klimakrisen, integration eller ulighed, så er den banale betingelse for kollektive løsninger, at vi er mange, som tror på muligheden af disse og yderligere på, at vi selv kan være en del af svaret."

Bjørn Hansen, direktør i den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark.

På Krogerup Højskole underviser Sigrid Lauenborg Dahl og Mads Phillipsen i Verden Brænder og Europa Brænder hvor aktivisme og højskole smelter sammen. "Verden Brænder er et forløb om aktivt medborgerskab, hvor eleverne skal tage stilling til de globale udfordringer, vi står over for. I slutningen af forløbet skal de derfor vælge en sag, hvorefter de har to måneder til at lave deres egen politiske kampagne, der skal skabe reel forandring i samfundet," lyder det i beskrivelsen faget. De to højskolelærere fortæller, hvordan man forholder sig, når elevernes ideer udvikler sig til Aktivisme på kanten af loven.

Podcast: Hvordan skaber vi ansvar for fællesskabet?

Mød medstifter og direktør i DeltagerDanmark Bjørn Hansen i samtale med højskolelærer Sigrid Lauenborg Dahl om at tage ansvar.

At lære af livet, for livet, gennem livet

I Philippinerne arbejder aktivist og leder af Education for Life Foundation (ELF), Edicio dela Torre, der siden 1992 har uddannet græsrodsledere og spredt budskabet om uddannelse for livet, direkte inspireret af Grundtvig. Læs hans fortælling om At lære af livet, for livet, gennem livet, og hvordan Grundtvig og Paulo Freire er blevet omsat til filippinske forhold.

Læs også hvordan forstander på Kolding Internationale Højskole er med til at danne eleverne til at tage lederskab i deres eget liv og i samfundet i sin fortælling Med troen som afsæt. Kolding Internationale Højskole er en menighedsbaseret bibelskole, der siden 1949 har fungeret som højskole. Højskolen ønsker at “forme mennesker til deres fremtid som ledere og medarbejdere i kirken og vores verden”.

Højskolens 10 bud - en bogserie

Højskolens 10 bud er en serie på 11 korte bøger, hvoraf Tag ansvar er bind 3. Hvert bind undersøger et kendetegn ved højskolen, dets relevans i fortiden og for fremtiden, for Danmark og den omgivende verden, og hvordan det bringes i spil i højskolens praksis i dag.

Læs mere om hele bogserien

Tag ansvar

Højskolens 10 bud er en serie på 11 korte bøger, hvoraf Tag ansvar er bind 3.

 

Køb bogen i webshoppen

Om Bjørn Hansen

Direktør i den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark, som arbejder for at engagere flere i at løse centrale samfundsudfordringer.

Forfatter til bl.a. bøgerne Deltagereffekten – sådan skaber du handlekraftige fællesskaber og Deltagerdanmark.

Bjørn er tidligere højskolelærer og uddannelseschef.

Bogserie: Højskolens 10 bud

Skaf hele bogserien Højskolens 10 bud i et eksklusivt bokssæt, som indeholder alle 11 bind i jubilæumsbogserien.

 

Læs mere og køb hele bokssættet

Måske er du også interesseret i..

Bind 0 - Strejftog i højskolernes idéhistorie

Folkehøjskolen i 175 år. Af Ove Korsgaard.

Køb bogen

Bind 1 - Bliv dig selv

Om menneske-pædagogik. Af Leo Komischke-Konnerup.

Køb bogen

Bind 2 - Lær af lyst

Om den pensum- og eksamensfri skole.
Af Lene Tanggaard.

Køb bogen

Bind 4 - Lær for livet

Om livsoplysning.
Af Regner Birkelund.

Køb bogen