Ungdomshøjskolen ved Ribe, UHR: ”UHR – Skoven”

Gennem etablering af en skovhave og aktiviteter i den, vil Ungdomshøjskolen ved Ribe skabe lokalt engagement i bæredygtighedsspørgsmål.

Formål

Det overordnede formål er at skabe et mødested i landsbyen Vester Vedsted, hvor Ungdomshøjskolen (UHR) og landsbyen kan sætte fokus på tanker, idéer og aktiv handling i forhold til bæredygtighed og problemstillinger vedrørende klimaforandringer.

Projektbeskrivelse

Etableringen af skovhaven skal udbydes som fag på højskolen, og samtidig lægges ud som et landsbyprojekt, hvor ung som gammel kan både deltage og bidrage – Vi har etableret støttegruppen ”UHR-Skovens Rødder”.

I projektforløbet bliver der skabt forskellige arrangementer, der passer ind i havens årshjul. Fællesarrangementer, hvor der er fokus på eksempelvis mosteri/ciderproduktion af moden frugt, høstfest, podning af træer, biavl/presning af honning, etablering af bede/nye dyrkningsmetoder mm. Fællesskabet dyrkes via praktiske aktiviteter, hvor både lokale personer og ”eksperter” udefra inviteres og vil blive involveret i workshops og inspiration til havens og samfundets udvikling.

Ud fra vores filosofi om at praktisk arbejde og handling skaber gode forudsætninger for fællesskab, dialog og udvikling, skaber vi i det kommende år fælleshaver (market garden) for højskolen og landsbyen i forbindelse med UHR-Skoven. Produktionen fra disse haver vil blandt andet indgå i maden til de jævnligt afholdte haveaftener, til Landsbydagen i Vester Vedsted og som en del af aktiviteterne på Mostedagen.

Med afsæt i havens fællesskab skaber vi desuden aktiviteter, der på anden vis sætter fokus på ressourcer, klima og forbrug. Blandt arrangerer vi bytte-/repair caféer, hvor alle kan komme og aflevere de ting, de ikke har brug for længere og bytte dem til sager andre har doneret. En videreudvikling i denne retning er vores repair-cafe, hvor landsbyboere og elever kan komme og reparere eller up-cycle deres tøj – vi stiller faciliteter til rådighed.

Se aktivitetskalender på UHR`s hjemmeside.

Formidling

Som en del af projektet vil vi formidle vores arbejdsprocesser, ideer samt praktiske løsninger og resultater på sociale medier og via UHRs hjemmeside og vores FB-gruppe ”UHR-Skoven”. UHR-Skoven har allerede været i både lokale aviser og radioen. Der har været stor interesse for projektet fra mange sider. Vi har bl.a. været indbudt til at holde oplæg om projektet ved både Årsmøde og Nordisk Træf indenfor Permakultur Danmarks regi. Derudover udarbejder vi afsluttende en rapport på FFD´s hjemmeside efter første tilskudsperiode. Vi ønsker at inspirere andre højskoler og enkeltpersoner til konkret handling mod en mere bæredygtig tilgang.

Bevilliget beløb: 50.000 kr.

Kontakt: Christian Lykou levellers76@yahoo.dk