Kommunerne har ansvaret for alle unge under 25 år, indtil den unge har gennemført en ungdomsuddannelse og/eller har opnået fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Højskolerne har stor interesse i at bidrage til denne opgave, og hjælpe med at løfte unge på kanten af uddannelse og job til at finde en god vej gennem tilværelsen.
Højskolens rammer giver gode muligheder for at skabe trivsel og selvværd hos de udsatte unge. Højskolerne har gode resultater med at bringe unge videre i livet, ved at den unge udvikler sig personligt, fagligt, og danner sociale relationer.
Der er en række muligheder for, at unge, der ikke har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse, er frafaldet en ungdomsuddannelse, eller er gået i stå efter ungdomsuddannelse, kan komme på højskole under et af vore indsatsområder.
I er meget velkomne til at kontakte os for at få mere viden om mulighederne. Vi stiller os eksempelvis gerne til rådighed for en drøftelse på et af jeres udviklingsmøder eller personalemøder.
Højskolerne har som noget nyt mulighed for at ansøge mangfoldighedspuljen til aktiviteter på højskolerne, der forventes at medvirke til, at skolerne får en mere mangfoldig elevgruppe, end det er tilfældet i dag. Puljen kan søges af én højskole eller af flere højskoler i forening eller sammen med organisationer, konsulenter o.a. Højskolerne har mulighed for at søge til et fælles projekt med fx et UU-center for at arbejde for, at en målgruppe kan komme lettere på højskole.
Forberedende forløb for unge uden ungdomsuddannelse
Alternativ til FGU
For unge, der vurderes at komme tættere på uddannelse og job med et højskoleophold, end et FGU forløb ville gøre.
Mentorordning
For unge uden ungdomsuddannelse mellem 17 ½ og 25 år, der har et højskoleforløb indskrevet i sin uddannelsesplan. Kan også tages som et alternativ til FGU.
Unge uden ungdomsuddannelse uden uddannelsesplan: Der ydes en takst til højskolen, der kan anvendes til særlige forhold
Højskoleforløb med dansk og matematik
Unge mellem 16 og 25 år, der ikke har en ungdomsuddannelse eller faglige forudsætninger for at kunne starte på ordinær uddannelse
Ungdomshøjskole for unge mellem 16 og 19 år
De to ungdomshøjskoler er et godt alternativ for unge, der ikke er klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Unge på offentlig forsørgelse
Når den unge er på offentlig forsørgelse træder, Betalingsloven i kraft
Flygtninge under Integrationsprogrammet
Flygtninge mellem 18 og 29 år kan tage et højskoleophold hvor mindst 1/3 af undervisningen er sprogundervisning og et erhvervsrettet forløb.
Højskolen som del af en ungdomsuddannelse
EGU under FGU
Højskoleophold som skoleforløb i EGU uddannelsen.
STU
For unge med særlige behov der som del af uddannelsen har indskrevet et højskoleophold.
Unge under 25 år der er gået i stå efter endt uddannelse
Tilskud til egenbetalingen
Kommunen kan yde tilskud til egenbetaling inden den unge modtager offentlig forsørgelse.
Betalingsloven
Den unge modtager offentlig forsørgelse og Betalingsloven træder i kraft.
Højskoleophold på egen hånd
Unge på offentlig forsørgelse deltager i et højskoleophold på egen hånd uden kommunens godkendelse.