5 highlights fra FFD's Årsmøde 2018

Publiceret 08-05-2018

Gik du glip af Årsmødet, eller har du brug for at få genopfrisket de vigtigste highlights, så læs med her.

"Der kommer ikke nogen, hvis I hiver i snorene", siger Karin Busk med et smil på læben og henviser til Egmont Højskolens veludstyrede værelser, der til hverdag huser 208 elever, hvoraf 60 sidder i kørestol.

I år danner den store, flotte skole rammen om FFD's Årsmøde og generalforsamling. Og det er i den nyligt afdøde forstander Ole Lauths ånd, at den tidligere viceforstander (og nu konstituerede forstander) byder de 200 fremmødte højskolefolk hjertelig velkommen til stedet, som han havde glædet sig til at vise frem.

Efter velkomsten og en musikalsk morgensamling, begynder formanden Lisbeth Trinskjær sin beretning. Hun runder emner som mangfoldighed, presset på nutidens ungdomsgeneration, konsensuskultur i højskolebevægelsen, bopælspligt og en ny stor bevilling til Frirummet.

Beretningen lagde op til, hvad Lisbeth Trinskjær senere kaldte en "historisk omfattende debat".

1. Hed debat om bopælspligt og hjemlighed

Et af programmets mest omdiskuterede punkter blev debatten om bopælspligt på højskolerne, som var ført an af Erik Lindsø (tidligere højskoleforstander) og Mads Rykind (forstander på Rødding Højskole). Til generalforsamlingen stillede de to resolutionsforslag med henblik på at lovgive om, at fremtidige højskoleforstandere skal på bo skolerme.

Bopælspligten er lige så vigtig for skoleformen som eksamensfriheden. Højskolen er en leveform. Uden bopælspligten går højskolen fra at være et hjem til at blive en institution. Vi mener, at FFD skal arbejde for at vende udviklingen.

Mads Rykind, forstander på Rødding Højskole

Fra talerstolen kunne mange give Mads og Erik ret i, at hjemligheden har en afgørende værdi for elevernes oplevelse af det at leve og lære på højskolen. Modstanden mod forslagene var alligevel markant af den principielle årsag, at det ville være selvmodsigende at lovgive på området, da flertallet ønsker at værne om højskolen som den frie skoleform, den er.

Begge resolutionsforslag blev stemt ned af forsamlingen.

2. Formanden genvalgt

Lisbeth Trinskjær fortsætter på formandsposten og får selskab af mange velkendte ansigter i bestyrelsen. Nana Gerstrøm Alsted, viceforstander Jyderup Højskole blev det eneste nye medlem, mens Jens Horstmann, lærer på Rødding Højskole, valgte ikke at genopstille.
Alle blev valgt ind uden modkandidater.

Læs mere om konstitueringen af den nye bestyrelse her

  

3. Kulturministerens tale

"Nu kan jeg mærke, at jeg er kommet til foreningsdanmark," siger Mette Bock, da hun træder op på talerstolen og netop har overhørt sidste del af en livlig diskussion om kontingentforøgelse i foreningen.

"Som frie skoler skal der være plads til at bevæge sig hver sin vej, men det glæder mig, at I har kunnet finde sammen i samme forening"

Mette Bock, Kulturminister

Ministeren opfordrede blandt andet bevægelsen til at gøre en større indsats for mangfoldighed, så der i højere grad er plads til kulturmøder og en ny balance i elevsammensætningen. Men mest centralt gav hun sig tid til at kommentere på sit nyeste initiativ om at oprette tre nye seniorhøjskoler.

I salen stillede flere spørgsmålstegn ved de konsekvenser, de nye skoler vil få for almindelige højskoler, der laver kurser målrettet samme seniorgruppe. Men ministeren var ikke bekymret:

Et af de initiativer, vi tager, er en lindring i højskoleloven, som ikke er en stramning for jer, men en åbning for alle de mange ældre, vi får

Mette Bock, Kulturminister

4. Bent Fabricius-Bjerre vinder sangpris

Traditionen tro uddeler foreningen Den Folkelige Sangs Pris på 25.000 kr. på Højskolernes Årsmøde. I år var det komponist Bent Fabricius-Bjerre, der blev den heldige modtager. 

Læs mere om komponisten og motivationen for prisen her

I forbindelse med prisen, gav Bent Fabricius-Bjerre et interview, hvor han blandt andet beskriver sit forhold til højskolesangbogen. Du kan se interviewet her:

Den folkelige sangs pris 2018: Bent Fabricius-Bjerre

"Det er en væsentlig bog til at samle folk om sang og det er vigtigt, fordi det giver en god fornemmelse af sammenhold og nærvær." siger Bent Fabricius-Bjerre om Højskolesangbogen. Hør hvordan han komponerer melodier, og hvordan 'Duerne flyver' blev til. I går modtog han Den folkelige sangs pris.

Slået op af Højskolesangbogen i 4. maj 2018

5. Leg(e)syge i højskolen

Fredag d. 4. maj blændede Højskolebladet LIVE op for et legende og alsidigt program, hvor festtrætte kroppe blev plejet af musikalske indslag fra Marie Højlund og Rasmus Skov Borring og udfordret af tre højskolelærere, der inviterede til leg på gulvet. 

Kristian Kirk fik salen til at knække sammen i latter over sit selvudnævnte "grundforskningsstudie" i at blive voksen, præsenteret i et underholdende TED-talk format.

Jeppe Søe sikrede en højtempo LIVE-version af kronikken, som tog udgangs punkt i temaet LEG som, ifølge Søe, er ved at blive ophøjet til et af vor tids luftige buzzword.

"Leg for helvede, men la' vær' at tage det alvorligt"

Jeppe Søe, foredragsholder og højskolemand

"Bliv ved med at lege, men la' vær' med at give det et buzzword, en professor og et powerpoint," afslutter han spydigt med reference til dagens første indslag fra Mathias Poulsen, som er medstifter af en legetænketank.