Undervejs

Unge med flygtningebaggrund fortæller deres historier på scenen – og måske på jeres højskole?

Seks unge med rødder i Afghanistan, Syrien og Sierra Leone og med flygtningetematikken som fællesnævner går på scenen. De er deltagere i FFD's projekt projektet 'Undervejs' og er gennem et intensivt forløb i Story Slam på Hadsten Højskole blevet trænet i at mestre det levende ord - og bruge det til at fortælle deres historier.

Historierne handler om at føle sig hjemme, føle sig fremmed og det midtimellem. De handler om forældre og frigørelse. Om kærlighed. Om at træffe beslutninger. Om at miste. Om at finde sig selv. 

Deres unikke indblik er med til at sætte ansigter på statistikker og værdipolitiske floskler. Men det er kombinationen af deres usædvanlige historier og de almengyldige byggesten, som ethvert ungdomsliv består af, der for alvor tilfører flygtninge- og integrationsdebatten nuancer og en tiltrængt tredimensionalitet.

undefinedFra venstre: Kristian Kirk, Story Slam-lærer på Hadsten Højskole, de tre deltagere Basir Khurrami, Mabenty Kamara og Khaled Ksibe, og projektleder i FFD, Evelina Gold.


Debut på de skrå brædder og stemmer i en podcast

Torsdag den 2. november 2017 kunne man høre tre af deltagerne fortælle to historier hver på teatercaféen Katapult i Århus.

Anledningen var årets sidste StorySlam – en konkurrence i historiefortælling stærkt inspireret af newyorker-fænomenet The Moth, hvor i alt seks danskere fortæller to historier fra deres liv på en aften. Historierne kan være sjove, alvorlige eller skæve. Det eneste krav er, at de er virkelige, og at de tager seks minutter at fortælle.

Aftenens vinder blev en af de seks unge fra ’Undervejs’, Basir Khurrami. Dermed gik han videre til årets finale, Grand Slam, 7. december - en finale, han vandt. Dermed kan han nu kalde sig årets StorySlammer 2017. 

De tre andre deltagere kan opleves på Katapults scene den 31. januar 2018, og ellers skal de unge ud og fortælle deres historier alle steder, hvor de har relevans.

De unges liveoptrædener bliver optaget og bliver til en podcastserie, der udkommer i foråret 2018 – også stærkt inspireret af The Moth, der formidler ’ualmindelige historier fortalt af almindelige mennesker'.

undefined

Vil I have besøg af fortællerne på jeres højskole?

De seks fortællere er ikke mindst klar til at komme ud og fortælle deres historier på jeres højskole – enten i forbindelse med et undervisningsforløb eller til et aften- eller morgenarrangement.

Som udgangspunkt er de blevet trænet i at fortælle to historier á seks minutters varighed hver, og i forlængelse af dem svarer de naturligvis gerne på spørgsmål og er med til at debattere og diskutere. Men afhængigt af jeres behov, kan I aftale de formater og emner med fortællerne, der giver mening for jer.

I kan vælge at få en eller to fortællere ud – det koster 1500 kr. i honorar per fortæller plus transportomkostninger.

Kontakt projektleder Evelina Gold, hvis I har spørgsmål eller vil lave en aftale.

Projektet er støttet af Dansk Folkeoplysnings Samråd.