Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Vi søger unge med flygtningebaggrund, der vil fortælle deres personlige historier live

Til et nyt debat- og oplysningstiltag initieret af Folkehøjskolernes Forening søges unge som:

 • Er under 30 år (gerne under 25).
 • Er efterkommere af forældre, der er kommet til Danmark som flygtninge, eller selv er kommet til Danmark som flygtninge.
 • Taler flydende dansk eller engelsk.
 • Har en personlig historie som de har lyst til at arbejde med, så den bliver til en stærk, mundtlig fortælling.
 • Har lyst til og mod på at fortælle live for et publikum.
 • Kan afsætte dagene 18. til 22. oktober 2017 (i uge 42, som for mange er efterårsferie) samt torsdag den 2. november til at deltage i et undervisnings-/træningsforløb.

Projektet kort

En række unge med flygtningebaggrund/ efterkommere af flygtninge bliver gennem et undervisningsforløb i oktober 2017 klædt på til at fortælle personlige historier, der med afsæt i deres unikke indblik kan tilføre flygtninge- og integrationsdebatten nuancer. Med andre ord er deres historier med til at sætte ansigter, livshistorier og stemmer på statistikker, tal og værdipolitiske diskussioner.

Deltagerne bliver klædt på med redskaber i mundtlig historiefortælling gennem et forløb på fem kursusdage, der finder sted på en højskole i uge 42. Forløbet er tilrettelagt i samarbejde med Kristian Kirk, underviser i Story Slam på Hadsten Højskole. Forløbet kulminerer med liveoptrædener torsdag den 2. november på Café Katapult i Århus, der seks gange om året afholder StorySlam-konkurrencer og kårer en vinder, der efterfølgende bliver inviteret til at optræde ved en finale i december, hvor årets bedste fortæller bliver kåret.
Deltagernes liveoptrædener bliver også optaget og bliver til en podcast-serie, der udkommer i starten af 2018.
Andre liveoptrædener vil evt. blive aftalt med deltagerne.

Projektet er stærkt inspireret af det amerikanske succeskoncept The Moth, hvor kernen netop er de personlige fortællinger – de ’ualmindelige historier fortalt af almindelige mennesker’. Siden lanceringen i 1997 har The Moth været katalysator for, at tusinder af historier er blevet fortalt live. Med mere end 500 liveforestillinger og over 30 millioner podcast downloads om året er The Moth berømt for at samle og præsentere en bred vifte af menneskelig livserfaring. 

Projektet skal være med til at underbygge højskolernes hovedsigte om livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse ved at give unge en stemme med udgangspunkt i deres personlige fortællinger om de emner, der ligger dem mest på sinde.

Praktisk

 • Deltagerne får dækket alle omkostninger til transport, kost og logi samt undervisning.
 • Undervisningsforløbet finder sted i uge 42 (18. – 22. oktober 2017) på en højskole. 
 • Den 2. november tager vi en fælles udflugt til Århus for at deltage i StorySlam-konkurrencen på Café Katapult.
 • Deltagerne skal kunne afsætte 6 dage til forløbet, hvor fem dage foregår på højskolen med alt, hvad der hører med af fællesspisning, socialt samvær og et intensivt læringsforløb.
 • For at få en mangefacetteret sammensætning af forskellige historier, der kommer så godt rundt om flygtninge- og integrationsdebatten som muligt, vil der muligvis være en udvælgelsesprocedure blandt de interesserede.
 • Projektet er finansieret af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Kender du en?

Kender du et ungt menneske under 30 år (gerne under 25 år), for hvem det kunne være relevant? Så send endelig en mail til Evelina Gold eller opfordr vedkommende til at skrive til os på eg@ffd.dk.